OD 17. JANUARA STIŽE VELIKI UDAR ZIME KAKVA SE NE PAMTI?

OD 17. JANUARA STIŽE VELIKI UDAR ZIME KAKVA SE NE PAMTI?

509
0
PODIJELITE

Prema trenutnom GFS modelu, veći deo Starog kontinenta mogao bi u idućih 10 dana biti pogođen novim velikim talasom ekstremno niskih temperatura.

Iako se u ovom trenutku polarna hladna masa polako povlači, naravno još postoji veliki predio hladnoće iznad Balkana, s temperaturama i ispod -20°C – prema trenutnom GFS modelu, veći dio Starog kontinenta mogao bi u idućih 10 dana biti pogođen novim velikim talasom ekstremno niskih temperatura – posebno oko 17. januara!

NOVI UDAR ZIME

Ukratko, kako se može zaključiti iz Meteocieleve mape, očekuje se novi prodor hladnog zraka u veći dio Evrope i ciklonalna depresija na Mediteranu.

“Novi udar hladnoće bi mogao donijeti snažne vjetrove i velike količine padavina, snega i kiše. Dosta snijega očekuje se na sjevernoj strani Alpa.”

I popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna donosi sličnu prognozu, podsjećajući kako je veliki dio Evrope, osim krajnjeg zapada, okovan snegom i ledom proteklih dana.

“Zima nije popuštala na istoku, sjeveroistoku i karanjem jugoistoku Evrope već od mjeseca novembra. Rusija, Turska, Grčka, Rumunija, Bugarska, čak i Bliski istok, nisu pošteđeni ekstremnih vremenskih prilika koji su tamo vladali i vladaju već sedmicama. Područje Balkana imalo je sušniji ali ujedno i hladniji mjesec decembar, međutim prvi ozbiljniji sneg i nalet hladnoće nakon Nove godine izazvali su mngobrojne probleme u regiji. Polarna hladnoća uzela je na desetine života u Evropi, od kojih su neke žrtve zabilježene i na prostoru Srbije, BiH i Hrvatske. Ekstremno niske temperature koje bilježimo ovih dana događale su se i prije, međutim pojedina područja su oborila temperaturne rekorde”, navodi se u analizi koju potpisuje prof. Zoran Zadro.

Rožaje 2017/ foto RT

ŠTA ĆE SE DALJE DOGAĐATI?

“Danas i sljedećih dana slab snijeg bi trebao ponegdje padati u Srbiji, Bosni, kopnu Hrvatske, sjeveru Crne Gore, Kosovu i Makedoniji, dok bi nešto više oblaka uz uglavnom suho vrijeme moglo biti u Hercegovini, obalnim i priobalnim dijelovima Crne Gore i Albanije. Na sjevernom Jadranu također suho i stabilno vrijeme, osim na jugu gdje u utorak i srijedu može pasti malo kiše”, dodaje se u istoj prognozi.

Kratkotrajna stabilizacija vremena očekuje se tokom vikenda, a nove padavine uz zahlađenje od ponedjeljka 16. januara…

“Što se tiče razvoja vremena dugoročno, čini se da sa zimskim uzbuđenjima još nismo gotovi. Po meni je jako bitno razdoblje od sredine ovog mjeseca do sredine mjeseca februara. Tada bi prema trenutnim prognozama trebalo doći do novih zahlađenja uz povremene padavine (kiša, sunsježica i snijeg). Ponovo naglašavam da se ne isključuje mogućnost da osim kišnih bude i snježnih padavina ponegdje i u priobalju Jadrana, Crne Gore, Albanije, zatim području većeg dijela Hercegovine. Naravno, s današnjeg gledišta se ne može precizno odrediti tipologija vrste padavina za određena područja regije, jer to zavisi o kretanju i formiranjimaa ciklona i fronti”, zaključuje prof. Zadro.

RT (Izvor: cure/ba)

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR