ABDURAHMAN RAHMAN ADROVIĆ Predsjednik SO-e Rožaje od 1951 do...

ABDURAHMAN RAHMAN ADROVIĆ Predsjednik SO-e Rožaje od 1951 do 30.11.1962. godine;

2428
3
PODIJELITE
ABDURAHMAN RAHMAN ADROVIĆ Predsjednik SO-e Rožaje od 1951 do 30.11.1962. godine

Rođen 22.12.1922.godine u Donjoj Vrbici.

Rahman je Učesnik NOR-a. Od 1941.godine neposredno nakon  Drugog svjetskog rata bio je aktivan kao oficir JNA, školovao se u Beogradu. Iz JNA je demobilisan 1950.godine kao kapetan I klase, a kasnije je unaprijeđen u čin majora.

Predsjednik Opštine Rožaje je od 1951. do 1962.godine, kada prelazi na novu dužnost u Ulcinju.

U toku ovog perioda uspio je da od zaostale orijentalne kasabe osmisli, čak i za današnje prilike, jedan moderan grad sa kompletnom infrastrukturom.

Pored urbanizacije Rožaja Rahman je puno polagao na obrazovanju stanovništva, gradio je ambijent sa kulturnim sadržajem. Tako je Rožaje dobilo modernu gradsku biblioteku, dom kulture sa bioskopskom salom, dječije zabavište. Omogućio je da značajan broj mladih ljudi, uz stipendije opštine, ide na školovanje širom tadašnje Federativne Jugoslavije. Ti kadrovi su, nakon školovanja, bili nosioci razvoja opštine Rožaje.

Takođe, izgradio je  saobraćajnicu  Rožaje- Kula– Peć, doprinio je da se konstituiše drvna industrija „Gornji Ibar“ i na pravi način zaštite rožajske šume, što je na duže vrijeme obezbijedilo napredak ovoga kraja. Organizovao je prvu stalnu zdravstvenu ambulantu sa potrebnim medicinskim osobljem, obezbijedio funkcionisanje prve apoteke, a od tadašnjeg predsjednika Crne Gore, Blaža Jovanovića, opština je dobila na poklon ambulantna kola.

Osamnaest godina je bio poslanik u Skupštini Crne Gore, a tokom svog radnog vijeka bio je angažovan na izvršavanju  značajnih državnih i društvenih obaveza od republičkog do saveznog nivoa.

Rahman Adrović je nosilac više ratnih i mirnodopskih odlikovanja: Oreden zasluga za narod, Orden za hrabrost, Orden za vojne zasluge, Orden crvene zastave, Orden Republike II reda, Medalje za hrabrost, Plakete  bezbijednosti SFRJ, Odlikovanja Otačestvena vojna 1944. Republike Bugarske i još niza drugih.

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR