ANELA KARDOVIĆ – REDŽEPAGIĆ, U DALEKOJ HOLANDIJI OD GLINE  STVARA UMJETNIČKA DJELA

ANELA KARDOVIĆ – REDŽEPAGIĆ, U DALEKOJ HOLANDIJI OD GLINE  STVARA UMJETNIČKA DJELA

4056
0
PODIJELITE
Anela Kardović sa svojim radovima

Anela Kardović – Redžepagić, rođena Rožajka koju je životni i porodični put odveo u Holandiju, čiji je umjetnički talenat za vajanjem i grnčarstvom naslijeđen od oca Adema, našao svoj konačan odraz u „umjetničkom ateljeu“ u gradu Gemert u Holandiji .

Kako za naš portal kaže, Anela je još od ranog djetinjstva imala priliku da gleda kako njen otac slika i izrađuje predmete od gline, te da mu u tome pomaže, još tada je bilo jasno da Anela ima izrazit umjetnički talenat, a osim grnčarije i vajanja ona odlično slika. Osim nje, i ostali članovi porodce Kardović nadareni su umjetnici pa je brat Omar izvanredan slikar a sestra Đulija je dokazani umjetnički fotograf, a svi skupa su pravi zaljubljenici prirode.

KAKO JE ANELA POSTALA ČLANA PRESTIŽNOG UMJETNIČKOG ATELJEA

Svakoga dana, prolazeći pored umjetničkog ateljea, rasla je želja da se bliže upozna sa radom tih ljudi. Stupila u kontakt sa gospodinom Fransom Sujisom, koji je jedan od članova, kazavši mu da poznaje rad sa glinom i izradu grnčarije i da bi željlela da joj daju šansu da pokaže šta zna, vidjevši njen talenat, odmah je postala član umjetničkog tima.

SLIKARSKI TALENAT VELIKA PREDNOST

Obzirom da Anela jako dobro slika, u mnogome joj je olakšava da urađene predmete od gline ukrasi bojama koje se također izrađuju od prironih materijala, posebnom metodom koju je naučila u ateljeu. Osim toga, naučila je raditi i kombinovanu tehniku gdje osim gline koriste metal i drvo.

Friedus van de Elsen, profesor je i instruktor koji ih uči kombinovanim tehnikama i Anela kaže da je za kratko vrijeme od njega naučila jako puno, jer je njegova retorika i pristup, posebno motivišu u stvaranju originalnih umjetničkih djela.Anela Kardovic radovi

Anela dalje kaže da je jako sretna zbog toga što je splet okolnosti i sudbine bio takav da može da radi ono što voli i što njene glinene figure i predmeti, ukrašavaju nečiji životni prostor. Osim ukrasnih posuda, vaza za cvijeće, sata i pečata sa inicijalima sina Mahira, uradila je i historijski simbol Plava, „Kulu Redžepagića“.

Također, učestvovala je na kolektivno

Kadar sa kolektivne izložbe

j izložbi, što joj pričinjava posebnu čast i zadovljstvo i za kraj naglašava, da će nastaviti i dalje da se usavršava i stvara nova umjetnička djela i da joj je želja da jednoga dana organizuje samostalnu izložbu.

RT

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR