ĐULIJA KARDOVIĆ, OD MOMENATA PRAVI VJEČNOST

ĐULIJA KARDOVIĆ, OD MOMENATA PRAVI VJEČNOST

438
0
PODIJELITE

Đulija Kardović/ umjetnički fotograf

SPOJ UMJETNOSI, MLADOSTI I EMOCIJE

Rođena u Rožajama, generacija koja ne pamti posljednje ratne vihore i previranja pa su njena mašta i dobrina ostali netaknuti. Svijet doživljava kao i sunce, jer Bog je i svijet i sunce uredio za svestvoreno. Kada bi ljudima bilo dato da raspolažu suncem kao zemljom, Đulija kaže da sunce ne bi isto grijalo. Nego, ono je iznad neba i ljudske moći, pa isto grije i ljude i životinje i cijeli svijet…

Inspiracija leži duboko urezana u damarima ove mlade djevojke, koja svojim bistrim okom gleda na poseban način. Njen objektiv jednako bilježi ogromnu planinu i maloga vrapca. Ona prodire u suštinu savršenstva svijeta i postojanja. Onome koji posmatra njene fotografije, otvara novu percepcju i otkriva nove svjetove. Svaka njena fotografija je u stvari slavljenje Boga i stvaranja.

Đulijin talenat i osjećaj za fotogtafiju se može porediti sa nekim ko svira violinu, a znamo da violina nema obilježenu tonsku skalu niti „pragove“ već se svira po osjećaju i doživljaju, zato su njeni zvuci poput govora duše.

ĐULIJA I PLANINA IMAJU POSEBAN JEZIK

Đulija najviše fotografiše pejsaže. Može se naslututi zašto je to tako. Za one koji dovoljno ne poznaju ovu mladu djevojku, koja je ujedno i vlasnica prestižnog frizerskog salona u Rožajama. Ona je zaljubljenik u prirodu i svaki slobodan trenutak koristi da pohrli planini u zagrljaj i uživa u čarima Božjega davanja.

Đulija i planina imaju poseban jezik, samo njima znani. Svaki put nam Đula u svome rancu donese dio ljepote svoje drugarice planine, hvaleći je i veličajući kako samo pravi prijatelji čine.

Osim pejsaža, u njenom objektivu često se smjeste i djeca koja čistotom duše i spontanošću, dodatno inspirišu i nadahnjuju njen duh. Đula, zaustavja vrijeme i od momenata pravi vječnost.

Ostaje nam da očekujemo Đulijinu samostalnu izložbu koja je u pripremi, i saznali smo da će biti upriličena u Podgorici.

Piše: Mirza Luboder (today.rozaje)

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR