ROMAN”SEBI STRANAC” AUTORICE SELVIJE FERIZOVIĆ PROMOVISAN ROŽAJAMA

ROMAN”SEBI STRANAC” AUTORICE SELVIJE FERIZOVIĆ PROMOVISAN ROŽAJAMA

555
0
PODIJELITE

U prepunoj sali Centra za kulturu u okviru Septembarskih dana kulture koje organizuje Centar za kulturu Rožaje pod pokroviteljstvom Opštine Rozaje, promovisan je roman Novopazarske autorice Selvije Ferizovic pod nazivom “Sebi stranac”. Direktor Centra za kulturu Rožaje, Sulejman Kujević rekao je da je ustanova na čijem je čelu sa zadovoljstvom pristala da bude domaćin promocije čestitajuci autorici Kujević je kazao da ce i dalje biti podrška mladim stvaraocima iz Rožaja i regiona. Govoreći o romanu Mirsada Sabotić kazala je:
HANINA KARTA U DVA SMJERA Kad Bog želi učiniti velike stvari, on izabere muškarca, a kad želi učiniti nemoguće, izabere ženu. Ovim citatom koji sam nekada davno pročitala i iskreno ne znam čiji je, započela bih ovu moju besjedu kada je u pitanju roman Selvije Ferizović ,,Sebi stranac“. Čak i sam naslov ukazuje na nešto nemoguće, naizgled mistično i nelogično. Stranac može biti osoba u nepoznatoj okolini, u kojoj čovjek naiđe na nerazumijevanje , stranac poput Kamijevog Mersoa. Međutim, ako se analitički, sa primjesama metafore uđe u psihologiju likova ove tragične romase, bolne balade, tragikomičnog romana ili pak psihološke drame kako je Violeta Božović, književnica, nazvala ovaj roman, onda ovaj citat mnogo kazuje. Kada si stranac u društvu, onda si asocijalan, drugačiji, otuđen, ali kada si sam sebi stranac, onda ta samoća dobija i dublje i šire dimenzije. Glavna junakinja romana Hana, mlada žena, živi u modernom svijetu pored kompjutera, modernih telefina i sličnih izazova. Nije ona Stankovićeva Sofka, niti je ona Tolstojeva Ana, niti je Danteova Beatriča ona je sandžaklijka, djevojka iz patrijarhalne porodice koja je pod uticajem novog vremena, globalne ekonomske krize u svijetu, jurila ka prestižu i tu slast je pronašla u droncima prekrivenim lažnim sjajem iz kojeg se čuo zov Zapada. Nevinost njene duše, zaprljao je raskošan auto, perfidnost iskusnog muškarca Refika, neobrazovanog koji je svoju neljudskost krio pod plaštom raskošnog auta i debelog novčanika napunjenog oerima, tako da je njena krhka duša poklekla pred moćima novca, postala je stranac sama sebi, našla se u bunilu, imala je viziju da je novac nosilac vrijednosti, i u novcu je vidjela sigurnost života, bezbrižnost, slobodu, ugled, priznanje, uspjeh i naravno ljubav. Čak je i slika Tefika, u koga je naša junakinja bila zaljubljena, počela da tamni pored prividne raskoši stranca, koji se sklupčao u venama mlade Hane, a svjetlost ljubavi pretočila se u vizuelne draži i skrenula joj pažnju sa onoga što je esencija dobroga života. Muškarac prepoznaje stvarnost kao objektivnu, hladnu. A žena kao subjektivnu, nježnu, toplu i živu.
Zato je žena sklona subjektivnosti, ne spoznaje stvari onakve kakve jesu, nego onako kako ih doživljava i kakve bi željela da budu. Upravo je naša junakinja iz romana ,, Sebi stranac pokušala da sama stvori svoj svijet i svoju budućnost. A kada si sam i kada neracionalno razmišljaš, onda lutaš mrakom beznađa i tvoja subjektivnost pluta kao parče odlomljene palube sa potopljenog broda Nesrećna Hana nije shvatila da je pravi smisao u nama a ne oko nas, ne u moći, ne u novcu i materijalnom bogatstvu, već samo u nama i sva ta energija koja je bila zarobljena u toj novčanoj težnji ka apsurdnoj oslobodi skupo je koštala. Njena sloboda je simbol Mojsijeve obećane zemlje i ona ju je pronašla u eurima. Odnosno oerima. Mozak joj je bio zatamnjen virtuelnim slikama na kojima se vidi lažni sjaj. U glavi su joj bila ona dva tri mjeseca života, jul, avgust i septembar kada njenom čaršijom prošetaju stranci koji su se utopili u život Zapada i koji su sami postali sebi stranci. Raskošna auta, zlato oko vrata iz kojeg kaplju krv i znoj , bili su odskočna tačka da Hana zaboravi na skromnog Tefika. GITARISTA- ERHAN LUBODER ODLOMKE KAZIVALE- SELMA ZEJNELAGIĆ I AMINA KUČ PJEVALE. AJSELA DEMIC I NASIHA HALILOVIĆ.
F.Kujević

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR