ROŽAJAC MENSUR IBRAHIMOVIĆ – ZALJUBLJENIK U FOTOGRAFIJU

ROŽAJAC MENSUR IBRAHIMOVIĆ – ZALJUBLJENIK U FOTOGRAFIJU

408
0
PODIJELITE
Mensur Ibrahimović

Mladi Rožajac Mensur Ibrahimović je već nekoliko godina uspješan fotograf. Student je druge godine grafike u Sarajevu, sin poznatog slikara, uvijek vedar i energičan – takav da bi i sam mogao biti uspješan foto-model.

Nekoliko godina se bavi fotografijom:

Mensur je dvadesetogodišnjak, koji je na drugoj godini studija grafike u Sarajevu. Još dok je učio Gimnaziju „30.septembar“ u Rožajama, počeo se baviti fotografijom, crtao je i dizajnirao korice, a bio je i jedan od onih koji pokreću omladinski život u svojoj opštini, kroz brojne aktivnosti.

.
Vrelo Bosne/ FOTO: Mensur Ibrahimović

.Puno je uradio prethodnih godina, za svoju dušu, ali i fotografisao kampanje u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. U posljednje vrijeme bavi se ‘photo-shootingom’ modela, a fotografiše i pjevače. Ipak, zaljubljenik je u prirodu i najradije nju fotografiše.

.Do sada je imao jednu kolektivnu izložbu održanu u Rožajama, a u Sarajevu će njegovi radovi biti dio izložbe crnogorskih i sandžačkih umjetnika.

I dok studira, uradi puno vrijednih fotografija. Smatra da svi fotografi imaju različito oko, bolji ili lošiji objektiv, pa je zato svima drugačiji kadar. Njemu je najbitniji momenat fotografisanja, ali priznaje da fotošop poboljšava kolorit fotografije.

.Talenat i dobru pripremljenost, pokazao je već prilikom upisa Akademije. Dolazak u novu sredinu bio mu je stresan, iako se za upis spremao sa ocem mjesec i po. Trebalo je da crtaju portret. Kandidati su bili uglavnom sa stilom umjetnika, raznih neobičnih frizura, što mu je djelovalo strašno i pitao se da li mu je tu mjesto. Nakon prvih 45 minuta Mensur je već završio portret, a u naredna tri sata je samo „gradio“, dok nije oživio portret prisutne osobe koju su crtali. Takav njegov rad izazvao je čuđenje i divljenje novih profesora i kolega.
.Puno toga je naučio na studijama od prof. Salema Obralića i asistentkinje Renate Papište, kao i od ostalih profesora i prijatelja. Pominje fotografa Riba Raičevića iz Berana koji mu uvijek sugeriše i pomaže, kao i Esa Lukača iz Sarajeva. Posebno izdvaja Žaka Ruketa iz Francuske, koji je otkrio njegov talenat.
.
Golubovi- Baš Čaršija Sarajevo

O odnosu sa ocem slikarem, Aldemarom Ibrahimovićem kaže da je uvijek uz njega i ne žali da mu saopšti i pohvalu i kritiku objektivno, za razliku od ostalih koji ponekad žele da ga obeshrabre. „Uz oca mogu sve da postignem i zajedno smo jači“, priznaje sa osmjehom Mensur.

.
Mnsur sa svojim ocem: Venecija

.Mensur i Aldemar borave u Francuskoj, gdje stariji Ibrahimović ima ovih dana izložbu.

Pored fotografije, Mensur ima puno obaveza na Akademiji. Od uglednih profesora izučava razne tehnike – duboku štampu, drvoreze i linoreze, crta večernje aktove, a u naredim godinama izučavaće litografiju – grafike u kamenu, bakropis i bakrorez.

..Mensur Ibrahimović sebe u budućnosti vidi kao običnog čovjeka koji radi stvari koje voli, da bi preživio.
AUTOR: Miomir Maroš, TVCG

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR