DUGO SPAVANJE I SJEDENJE ŠTETNI KAO PUŠENJE I ALKOHOL

DUGO SPAVANJE I SJEDENJE ŠTETNI KAO PUŠENJE I ALKOHOL

211
0
PODIJELITE

Rezultati australijskog istraživanja pokazali su da su predugo spavanje i sjedenje jednako nezdravi poput pušenja i konzumiranja prevelike količine alkohola, prenosi Anadolu Agency

Naučnici s australijskog Instituta Sax proveli su istraživanje u koje su uključili više od 230.000 osoba starijih od 45 godina koji su popunili anketu o svojim nezdravim navikama.

Istraživanje je pokazalo da je vjerovatnoća od prerane smrti kod osoba koje se nisu bavile tjelesnom aktivnošću 1,6 puta veća nego kod fizički aktivnih.

Fizička aktivnost u studiji je definisana kao “150 minuta umjerene ili veće tjelesne aktivnosti sedmično”.

Istraživanje je pokazalo da je kombinacija tjelesne neaktivnosti, sjedenje i spavanje duže od devet sati bilo povezano sa smrtnošću većine učesnika u studiji u jednakoj mjeri kao kombinacija pušenja i konzumiranja velike količine alkohola.

“Fizička neaktivnost bila je usko povezana sa smrtnošću učesnika istraživanja”, rekla je Melody Ding, koja je predvodila istraživanje.

Naglasila je da su posljedice tjelesne neaktivnosti za ljudsko zdravlje vrlo opasne.

“Posljedice tjelesne neaktivnosti u kombinaciji s dugim spavanjem i periodica dužeg sjedenja bile su još gore. Naime, kombinacija rizika od preuranjene smrti povećala se za četiri puta u odnosu na osobe koje su u upitniku odgovorile da dugo spavaju i često praktikuju sjedenje”, rekla je Ding.

Rezultati pomenutog istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu PLoS Medicine.

RT

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR