LJEKOVITA SVOJSTVA JODA

LJEKOVITA SVOJSTVA JODA

758
0
PODIJELITE

Ljekovita svojstva biljaka koje sadrže jod poznata su od prije hiljadu godina, a u svojim spisima pominje ih čak i Hipokrat. Iako se u početku mislilo da jod liječi samo gušavost, vremenom je otkriveno mnogo drugih bolesti koje se mogu liječiti jodom, tako da je danas njegova upotreba poprilično široka. Prema iskustvima ljudi s različitih strana svijeta jod može spriječiti nadolazeću prehladu ili gripu, a također liječi akne, PMS, tjeskobu, alergije, hipotireozu, infekcije mjehura, madeže i dermatitis. U nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta koji vam pomoći kako da s jodom pobijedite bolest.

 Kašalj

Ukoliko ga se ne možete riješiti i imate problema s iskašljavanjem probajte popiti čašu tople vode u koju ste dodali 3 kapi 5% tinture joda, koji pomaže oslobađanju sekreta iz grla i disajnih puteva.

 Lugol otopina za otčepljavanje sluznice ždrijela i grkljana

Lugol otopina (lat. Solutio Lugoli ) je ustvari kalijev jodid koji je topiv u vodi, za razliku od elementarnog joda. Lugol otopina se priprema tako što se uzme 5 dijelova joda, 10 dijelova kalijevog jodida i 85 dijelova vode. Ukupni sadržaj joda u ovoj otopini je 130 g / l.
Koristi se lokalno za navodnjavanje sluznice ždrijela i grkljana. Tinktura od joda također se koristi za pripremu inhalacije u liječenju peludne groznice.

Trovanje hranom
Lijek od joda zaustavlja trovanje salmonelom ukoliko se uzme u prvih sat vremena nakon što je trovanje nastupilo. U 1/2 čaše vode dodajte 6 kapi Lugol otopine joda, promiješajte i popijte u cijelosti. Uzimati to 4x dnevno, nakon jela i prije spavanja, 3 dana za redom, a zatim po potrebi.

Dermatitis
Jod može liječiti dermatitis. Za nekoliko sati će područje na koje ste nanijeli jod postati narandžasto, ali ne dajte da vas to obeshrabri. Jod nanesite na kožu i pustite da se osuši u narednih 10-tak sekundi. Nakon što se jod osuši, nanesite ulje s prirodnim vitaminom E, koji će kožu liječiti i čuvati je od daljnjeg od ljuštenja. Kožu zahvaćenu dermatitisom treba stalno vlažiti s vitaminom E. Prema iskustvima onih koji su probali, jod u kombinaciji s vitaminom E otklanja dermatitis u roku od 24 sata. U početku vaša koža će izgledati crvena i upaljena, ali ne brinite … vitamin E je tu da ubrza proces ozdravljenja.

Zdravi nokti
Ukoliko imate krhke i lomljive nokte nema potrebe za skupim kozmetičkim tretmanima. Dovoljno je da u apoteci kupite bočicu bezbojnog joda. Tokom prve sedmice uranjajte vaše nokte u jod svaki dan, jednom dnevno. Poslije nokte možete kvasiti jodom jednom sedmično. Primjetit ćete da novi nokti koji rastu su puno čvršći i teže lomljivi. 

Prečišćavanje vode
Jod je vrlo učinkovit način za prečišćavanje vode. Jod uništava bakterije, viruse i ciste, a koliko će biti djelotvoran ovisi o njegovoj koncentraciji, temperaturi vode i trajanju kontakta. Na 20 stepeni Celzijusa svi patogeni će biti uništeni u roku od 10 minuta. Niže temperature vode zahtijevaju duže trajanje djelovanja joda. Na raspolaganju su razni preparati joda uključujući i tinkture joda, jod kristala i tablete. U svakom slučaju potrebno je slijediti upute proizvodjača.

Fibrocistične promjene u dojkama
Prema naučnim istraživanjima nedostatak joda pogoduje razvoju fibrocističnih promjena u dojkama, što se može liječiti povećanim unosom joda u organizam. I dalje se provode brojna istraživanja koja bi se bolje pojasnila povezanost joda s rakom dojki.

Vaginitis

Mnoge žene s hroničnim vaginalnim simptomima koristile su jod za ublažavanje bolova. Jodom se poput tuša ispiraju intimni dijelovi, što može smanjiti upalu rodnice, svrbež i sekret. Postoje i povidon – jod vaginalete, ali bi se prije njihove upotrebe trebao konsultirati liječnik.

Radioaktivni jod
Radioaktivni jod godinama se koristi kao terapija kod pojačane aktivnosti štitne žlijezde, koja se naziva hipertireoza.

izvor:zdravlje (rozaje today)

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR