OPREZ: Ovo se dešava sa vašim tijelom ako kombinujete cigarete i kafu

OPREZ: Ovo se dešava sa vašim tijelom ako kombinujete cigarete i kafu

336
0
PODIJELITE

I kafa i cigarete su stimulansi, ali dok jedna stvar ograničava protok krvi, druga ga ubrzava i povećava.

Kafa je napitak koji ne šteti vašem organizmu, dok se o štetnosti cigaretaveć zna mnogo toga. Veće doze kafe vremenom mogu smanjiti gustinu kostiju, ali ukoliko svakodnevno unosite oko 1.000 mg kalcijuma i volite da pijete kafu, nemate razloga za brigu.

Kofeinu treba oko sat vremena da počne da djeluje na vas (manje u slučaju da vam je želudac prazan) i njegovo dejstvo traje od četiri do šest sati.Kafa mnogima pomaže podstičući osjećaj budnosti i povećanje krvnog pritiska, ali ukoliko pretjerate sa njenim unosom postajete nervozni, neispavani, dehidrirani i umorni.

S druge strane, udisanjem dima od cigarete, štetite svom centralnom nervnom sistemu, nivo šećera u krvi raste, krvni sudovi se skupljaju, oštećujući aretrije. Nutricionisti objašnjavaju da kafa zakiseljava organizam, a u kombinaciji sa cigaretama kiselost je još veća, a ona dodatno uništava želudac. Savjetuje se da se prva jutarnja kafa pije pola sata posle doručka.

I kafa i cigarete su stimulansi, ali dok jedna stvar ograničava protok krvi, druga ga ubrzava i povećava. One u kombinaciji dodatno opterećuju srce. Organizam počinje da radi protiv sebe i stvara se ambijent za neproporcionalni gubitak energije i pojavu depresije koja onda uzrokuje fiziološku i psihičku želju da se nastavi s konzumacijom kafe i cigareta. Samim tim se povećava zavisnost od obje stvari.

Ukoliko želite da to spriječite, stručnjaci savjetuju da počnete da vežbate ili da povećate intenzitet svojih treninga.

 

 

izvor:24sata.rs

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR