ŽENSKI STRUK ZNAČAJNO SE POVEĆAO U ZADNJIH 12 GODINA

ŽENSKI STRUK ZNAČAJNO SE POVEĆAO U ZADNJIH 12 GODINA

247
0
PODIJELITE

Ne iznenađuju nas rezultati istraživanja provedenog u Americi koje je pokazalo da obim ženskog struka ne samo da se značajno povećao, već i da žene u tom pogledu, nažalost, nadmašuju muškarce

Nije da upiremo prstom u Amerikance i njihovu pretilost, ali ni kod nas situacija nije sjajna, stoga smatramo da upozoravajući podaci mogu biti poticaj da pripazimo na svoju prehranu i način života. Časopis American Journal of Clinical Nutrition proveo je opsežno istraživanje od 1999 do 2012. godine u kojem su se pratile mjere struka i BMI ispitanika. Dobiveni podaci bili su porazni. Istraživanja su pokazala da se struk kod žena u prosjeku proširio za 3,8 cm, a kod muškaraca svega 1,8 cm. BMI kod muškaraca porastao je za 0,7, a kod žena za samo 0,6. Budući da povećanje opsega struka kod žena nije u skladu s porastom BMI-ja, postavilo se pitanje zašto se struk kod žena toliko povećao. Čini se da su presudni uzroci stres, lijekovi, depresija, jo-jo učinak dijeta i kronični manjak kretanja. Struk se proširio pogotovo kod žena ispod 40 godina.

Istraživači naglašavaju da ovi rezultati studije ukazuju na to da obim struka ne mora biti nužno u korelaciji s indeksom tjelesne mase. Naime, znamo da mišići teže više od masti i da veći BMI ne mora značiti da je osoba lošijeg zdravlja, već naprotiv. Ono što je važnije je način na koji je masnoća raspoređena u tijelu. Ako je ravnomjerno raspoređena u potkožnom tkivu, to je povoljnije nego da je samo raspoređena oko trbuha. Ono što žene treba zabrinjavati je obim struka veći od 88 cm. Bilo koja mjera iznad toga znak je da se trebate više posvetiti svojoj težini i zdravlju.

Izvior: zdravlje/Foto: Thinkstock

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR