„NIJEMI SVJEDOCI VREMENA“ MAKETE BEĆIRA ZEĆIROVIĆA

„NIJEMI SVJEDOCI VREMENA“ MAKETE BEĆIRA ZEĆIROVIĆA

797
0
PODIJELITE
Zećirović pored svojih maketa/ FOTO M. Luboder

ROŽAJE: Bećir Zećirović, ekonomista-umjetnik, svojim maketama, oživljava duh prošloga vremena.

Domaćinska i topla porodična atmosfera dočekala nas je pri samom ulasku u uredno dvorište Zećirovića. Zatekli smo oca i sina kako ručno prave baštanski sto koji je također unikat. Nije bilo teško zaključiti da u genezi Zećirovića postoji “umjetnički kod” koji je vjerovatno naslijeđen.

Njegova nekadašnja želja bila je da pohađa likovnu akademiju, ali ga je život odveo na drugu stranu gdje se također uspio ostvariti sebe kao dobar ekonomista, otac i suprug.

mIMG_7438

Izrada maketa počela je kao hobi, za svoju dušu, ali je vremenom sve više onih koji žele da imaju po jedno ovakvo umjetničko djelo u svojim kućama ili poslovnim prostorima.

Bećir za RT kaže: za izradu svake makete potrebno mi je najmanje dvadeset do mjesec dana, obzirom da ih radim ručno, svaka od njih je originalna i jedinstvena. Nisam imao namjeru da ih prodajem, izrađivao sam ih za svoju dušu, ali ljudima se dopada moj rad i često nisam u mogućnosti da nekoga odbijem. Ne zbog finansijskog momenta već zbog njihove želje da imaju jednu ovakvu maketu.

Obzirom da je ovaj posao iziskuje preciznost, izrada ide dosta sporo. Napravio sam i jednu inovaciju pa je svaka od ovih maketa ujedno i stona lapma.

11358794_10207017137933648_1265981021_n
Maketa “Ganića kule” krasi kabinet predsjednika opštine Kutahya

Najčešće ih nose za inostranstvo a jedna je skoro našla svoje mjesto u Turskoj, u kabinetu predsjednika opštine Kutahya, što mi je također drago, naglašava Bećir.

Na pitanje da li ma u planu da napravi izložbu svojih maketa, kaže da nije razmišljao o tome, ali da je i to moguće ako se stvore uslovi i ako uspije da ih izradi dovoljno, kako bi izložba bila uspješna. Za one koji žele saznati više u vezi izrade maketa, mogu to uraditi putem telefona: (+ 382 68 354 232).

AUTOR: Mirza Luboder/ rozajetoday.me

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR