POČELA REALIZACIJA PROJEKTA :”PODSTICANJE DEMOKRATSKE KULTURE U ŠKOLAMA”

POČELA REALIZACIJA PROJEKTA :”PODSTICANJE DEMOKRATSKE KULTURE U ŠKOLAMA”

514
0
PODIJELITE

U Gimnaziji “30.septembar” počela realizacija aktivnosti u okviru projekta ,,Podsticanje demokratske kulture u školama“ koji zajedno finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope kroz zajednički programski okvir pod nazivom ,,Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku.

Tim povodom juče su profesori naše škole Muhamed Šaljić i Adisa Malagić na kreativan način pristupili primjeni demokratskih kompetencija na časovima redovne nastave.Primjena ovih kompetencija je u funkciji pripreme učenika za život , kao budućih kompetentnih demokratskih građana.Na času informatike učenici I-4 odjeljenja su kreirali čestitke u programu Publisher dok su u na času sociologije učenici IV-1 u saradnji sa učenicima IX razreda OŠ ,,Bratstvo-jedinstvo” organizovali radionicu na temu : Mladi i alkoholizam.


Radi uspješnije primjene demokratskih kompetencija jedna od aktivnosti jeste i ostvarivanje saradnje i razmjena iskustava sa profesorima iz drugih škola i gradova na nivou Crne Gore . Tim povodom gosti našim profesorima bili su profesori iz OŠ ,,Radomir Mitrović “ iz Berana mr Nikola Raičevć, i Dubravka Barjaktarović ,te Serija Kalač iz OŠ ,,Bratstvo –jedinstvo” Skarepača.
Mr Nikola Raičević i Dubravka Barjaktarović su nakon hospitacije pomenutim časovima izjavili sledeće:
Prilikom naše posjete učenicima i nastavnicima Gimnazije ”30.septembar” , imali smo priliku da vidimo kreativnost učenika prilikom izrade čestitki u Publisher programu , kod nastavnika Muhameda Šaljića.Tom prilikom učenici su na veoma zanimljiv način ostvarili ciljeve časa te uspješno kreirali čestitke , pri čemu su zastupljene sve demokratske kompetencije.
Takođe, kod nastavnice Adise Malagić, imali smo priliku da prisustvujemo radionici posvećenoj razlozima , znacima prekomjerne upotrebe alkohola, te posljedicama i prevenciji alkoholizma.Učenici su na jedan jasan i cjelishodan način , podijeljeni u grupama radili na zadacima pri čemu su veoma uspješno prezentovali rezultate rada i izveli zanimljiv skeč pri čemu su pokazali potpuno razumijevanje ovog devijantnog ponašanja.


Ovom prilikom , zahvalili su se učenicima , nastavnicima i direktoru škole na dočeku i svim planiranim aktivnostima uz želju da budu njihovi gosti gosti u Beranama.

RT Izvor: Gimnazija"30.septembar"

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR