POD ŠINDROM VAKTOVA, U NJEDRIMA HAJLE, SMEJŠTEN JE RESTORAN “DERMANDO”

POD ŠINDROM VAKTOVA, U NJEDRIMA HAJLE, SMEJŠTEN JE RESTORAN “DERMANDO”

2946
1
PODIJELITE
Sanela i Dudo ljubazni domaćini

Iako smo daleko, mnogi od nas hrle ti, preko stotinu hrbata gorskih, žureći da se što prije sretnemo sa mirisom čamovine što nam u nozdrvama hunjavim stoji, otkada iz tebe izbismo.

Ima nas i koji u tebi čamimo, nemoćni da te ostavimo, skamenjeni gledajuć’ kako umireš i iznova se rađaš. Kao Fenix, ničeš iz pepela prošlosti, otimajući se sudbini i nemaru, sa željom da nam se vratiš onakvim kakvim te se sjećamo, kada smo odlazili iz tebe, uzvodno i nizvodno i na sve čet’ri strane svijeta, sa nadom, da ćemo se kad tad vratiti, na strme i svete obronke tvoje, da se ponovo rodimo. (M.Luboder)

Poled iz RestoranaFOTO: M- Luboder
Pogled iz Restorana/FOTO: M. Luboder

“DOM KULTURE – DERMANDO”

Dom kulture „ Dermando“ Ethno restoran, smješten u njedrima Hajle, naizgled sasvim običan objekat od kamena i drveta, nenapadno je arhitektonsko djelo dvojice zaljubljenika u prirodu a prije svega u svoj zavičaj. Njihova želja i ljubav prema prirodi, bili su jači od finansijskih poteškoća na koje su nailazili prilikom izgradnje ovoga objekta. Hari i Dudo, dva jarana, prijatelja, druga i saradnika, udružili su iskustvo i snagu te napravili jedinstveno zdanje na 1.500 metara nadmorske visine, koje osim rajskog ambijenta u kojem se nalazi, u svojoj ponudi ima nebrojena tradicionalna jela, koja visprenim rukama i umijećem, koje je naslijedila od svoje majke, priprema nasmijana i vedra domaćica Sanela.

Vedra domaćica Sanela
Vedra domaćica Sanela služi Kačamak

„Dermando“ ima u sebi nešto muzejsko, poetsko. Što duže boravite u njemu, utisak topline je sve veći a čarolija koja Vas obuzme pogledom kroz prozor, ne može se opisati. Ostaje Vam samo da šutite i gledate u mladu samoniklu šumu čija stabla na vrhu proplanka, dodiruju nebo.

terasa20150519_170234
Terasa restorana Dermando

Središnjim dijelom objekta dominiraju drveni stubovi koji su oličenje topline i sigurniosti doma u kojem se nalazite. Stolovi i klupe od neobrađenog drveta sa svom ljepotom čvorova i godova, daju posebnu notu sveukupnom ambijentu.

Unutrašnjost
Unutrašnjost

Arhaika i arhitektura su pomirene do te mjere da se ništa ne može dodati niti oduzeti. U ovom svemu ima nešto „starinsko“ a toliko praktično, da svi utsci ostaju živi i odolijevaju vremenu.

User comments
Unutrašnjost

Vlasnici objekta su pokušali su da zaustave vrijeme, uspjeli su da vjenčaju starinu, prošlost, historiju, arhitekturu, kulturu i prirodu, sa neprekidnim tokom života i današnjice. Domaćini su razmišljali i na cjelokupnu širinu gostoprimstva pa gost može prenoćiti u nekom od bungalova, kao u svojoj kući. Nećete se prevariti, uvjerićete se da ovdje zora stiže ranije i duže se zadržava, a svaki gost ode nahranjen, zadovoljan i već sanja o novom dolasku.

Pogled iz dvokrevetnog bungalova
Pogled iz dvokrevetnog bungalova

Kada jednom svratite u ovaj čarobni svijet, sljedeći put će te izmisliti put ka „Dermandolu“.

 

DO DERMANDOO RESTORANA SE DOLAZI SKRETANJEM SA GLAVNOG MAGISTRALNOG PUTA NASPRAM HOTELA ALDI.

AUTOR: M. Luboder ( rozajetoday.me)

 

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR