ROŽAJE USKORO DOBIJA BIZNIS ZONU

ROŽAJE USKORO DOBIJA BIZNIS ZONU

698
0
PODIJELITE
Rožaje/ FOTO: M. Luboder

Rožaje i Bar uskoro bi trebali da dobiju biznis zone uz osam opština koje ih već imaju, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U Crnoj Gori do sada su osnovane biznis zone u Bijelom Polju, Beranama, Nikšicu, Mojkovcu, Kolašinu, Cetinju, Ulcinju i Podgorici.

“U toku je procedura definisanja prostora koji ce biti proglašen biznis zonom u opštinama Bar i Rožaje. U proceduri je formiranje menadžment kadra koji ce biti zadužen za sistemsko upravljanje zonom”, rekli su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Svaka od opština u kojoj je formirana biznis zona ima određene olakšice za poslovanje i razvoj biznisa.

“U Opštini Bijelo Polje oni koji odluče da posluju u okviru biznis zone oslobođeni su od plaćanja naknade za korišćenje putnog zemljišta, plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, plaćanja prireza na poreza na dohodak fizičkih lica, plaćanja poreza na nepokretnosti iznad 0,1 odsto od tržišne vrijednosti nepokretnosti”, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Te olakšice investitor može koristiti samo ukoliko zaposli pet ili više radnika.

Opština Berane daje zemljište na korišćenje za period do deset godina bez naknade.

“Potencijalni investitori se obavezuju da na ime korišcenja zemljišta uposle određeni broj radnika. Za korišcenje zemljišta površine do 2,5 hiljada kvadrata da uposli tri do pet radnika, do pet hiljada kvadrata da uposli šest do deset radnika, a za korišcenje zemljišta površine do deset hiljada kvadrata 11 do 20 radnika”, naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Dobar primjer je, kako su kazali, Prijestonica Cetinje.

“Na Cetinju u zavisnosti od broja novih radnih mjesta, bez obzira da li investitor kupuje zemljište ili ga uzima u zakup, ima niz olakšica. Umanjuje mu se naknada za komunalno opremanje od 60 do 100 odsto, umanjuje se porez na nepokretnost u visini od50 do 100 odsto za jednu do četiri prve godine poslovanja. Ima pravo i na besplatnu pomoć pri izradi biznis plana, pripremi dokumentacije”, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Lokalne samouprave, kako su dodali, efikasno rade na promociji poslovnog ambijenta i olakšica koje su predstavljene u okviru pojedinačnih zona.

“Do sada su svoje poslovanje ostvarili investitori u okviru biznis zona u Beranama, Cetinju, Nikšicu i Podgorici”, naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Program podsticanja razvoja biznisa u okviru tih zona pokrenut je prije četiri godine.

Interesovanje je, kako su naveli, pokazalo više lokalnih samouprava od kojih je osam definisalo i proglasilo biznis zone otvorenim za ulaganja.

Klasteri i biznis inkubatori koji se u posljednje vrijeme intenzivnije promovišu su posebne jedinice organizovanja poslovanja.

IZVOR: FREE PRESS

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR