SEKRETAR ŠUTKOVIĆ ZA RTCG:”POLJOPRIVREDA U ROŽAJAMA IMA BUDUĆNOST”

SEKRETAR ŠUTKOVIĆ ZA RTCG:”POLJOPRIVREDA U ROŽAJAMA IMA BUDUĆNOST”

231
0
PODIJELITE

Sekretar Sekretarijata za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu gospodin Mersad Šutković iz lokalne uprave Rožaje, gostovao je na javnom TV servisu RTCG. 

Odgovarao je na pitanja novinara koja se tiču trenutnog stanja poljoprivrede i stočarstva u opštini Rožaje i planovima lokalne samouprave za podršku ove veoma bitne grane za razvoj same opštine.

Šutković se prije svega osvrnuo na uzroke koji su doveli do stagnacije poljoprivrede i stočarstva, a to je prije svega industrijska revolucija  koja je bila faktor migracije stanovnika iz sela u grad, a zatvaranjem velikih industrijskih sistema i fabrika nastao je dodatni problem. Samom propašću industrije, migracijom selo-grad, prekinuta je tradicija bavljenja poljoprivredom te su potrebna ogromna finansijska sredstva kako bi se taj zamajac ponovo pokrenuo.

Šutković dalje naglašava da lokalna uprava i njen sekretarijat čine sve, kako bi svojim stručnim i pravnim savjetima pomogli ljude na selu da se ponovo počnu baviti poljoprivredom i stočarstvom te na taj način obezbijedili egzistenciju i ostanak na selu. Obzirom da lokalna uprava izdvaja odredjena sredstva za razvoj poljoprivrede, iako su ona skromna i za ovu godinu iznose 80.000€, daju svoj efekat i interesovanje za bavljenje poljoprivredom je sve veće.

Pružili smo podršku u nabavci plastenika, mehanizacije, pokretnih aparata za mužu, izgradnju objekata za stajnjake, laboratorijskoj analizi zemljišta, uzorkovanja izvorišta… Osim toga, ustanovljene su i simbolične nagrade za poljoprivredne proizvodjače, kaže sekretar.

Šutković je posebno naglasio posjetu ministra poljoprivrede Milutina Simovića od kojega su dobili obećanje u rješavanju gorućih problema, a to je prije svega otkup tržišnih viškova, prvenstveno kada je u pitanju otkup mlijeka. On je dalje kazao da na teritoriji opštine Rožaje postoje samo dvije mljekare, čiji kapaciteti nisu dovoljni za otkup cijele količine mlijeka koja se proizvede a samim tim i nije pokrivena cijela otkupna mreža. Ministar Simović je obećao da će pomoći jednu od tih mljekara kako bi proširila svoje kapacitete i stvorila uslove za otkup cijelih količina mlijeka koje bi svakako preradila u konačan mliječni proizvod.

Osim toga, Šutković je naglasio da je lokalna uprava u proteklom periodu učinila mnogo na poboljšanju infrastrukturnih uslova kao što su putevi i  primarne vodovodne mreže što je svakako preduslov za intenzivan razvoj i ostanak na selu.

Takodjer, bitan segment za poboljšanje uslova za bavljenje stočarstvom i poljoprivredom jeste i otvaranje novih kancelarija za službu za selekciju stoke i savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji, jer dosadašnji centar koji se nalazi u Beranama je dosta udaljen što iziskuje više vremena za posjetu pomenutom centru što će biti olakšano kada takva služba bude oformljena u Rožajama. To će biti novi podstrek za razvoj poljoprivrede u opštini Rožaje. 

Osim toga, posjeta Mjesnim zajednicama je osno na praksa koju sprovodi naš sekretarijat gdje na taj način do naših poljoprivrednika stižu sve bitne informacije kada su u pitanju javni pozivi za podsticajne mjere. Također, stojimo im na raspolaganju u izradi svih projekata, svih biznis planova što u mnogome olakšava apliciranje i mislim da smo jedinstvena opština u Crnoj Gori koja funkcioniše na taj način i izlazi u susret poljoprivrednim proizvođačima.

Kada je u pitanju budućnost stočarstva i poljoprivrede u opštini Rožaje, sekretar naglašava da iako je stočarstva jedna od najrazvijenijih grana, poljoprivreda zauzima sve bolje mjesto i nastaju nova gazdinstva bazirana na biljnoj proizvodnji.  Jedna od prednosti je i ta što zemljište nije zagađeno herbicidima i pesticidima, što stvara uslove za razvoj organske proizvodnje na šta je sekretar stavio poseban akcenat. Također, uslovi za pčelarenje u Rožajama su jako dobri. Mi smo predvidjeli i mjeru podrške za obezbjeđivanje prateće opreme u pčelarstvu što je također važan segment u podsticanju i motivaciji za bolju budućnost u svim granama o kojima smo govorili, završio je Šutković.

RT

 

 

 

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR