U ROŽAJAMA ORGANIZOVAN IFTAR ZA DJECU BEZ JEDNOGA ILI OBA RODITELJA

U ROŽAJAMA ORGANIZOVAN IFTAR ZA DJECU BEZ JEDNOGA ILI OBA RODITELJA

232
0
PODIJELITE
Sa iftara/foto: Radio Rožaje

U organizaciji Islamske zajednice u Crnoj Gori, upriličen je iftrar za jetime(djecu bez jednog ili bez oba roditelja) koji su obezbijedile dvije dobrotvorne Organizacije iz Kuvajta i Republike Turske a ovaj kontinuitet traje već nekoliko godina.

Osim Iftara, djeci su uručeni i paketi skromne pomoći u osnovnim životnim namirnicama i potrepštinama za njih i njihove porodice.

Dani mjeseca Ramazana, idelana su prilika za solidarnost i pomaganje onima kojima je pomoć potrebna i ne samo materijalna već i lijepa riječ koja budi nadu i sigurnost da su Božja milost i opskrba samo u rukama Svevišnjega Gospodara.

KUR’AN I SIROČAD

U Kur’anu Časnom ima mnogo ajeta o ovom sadržaju i u nekim od njih se bezobzirnost prema siročadi ubraja u nevjerstvo i licemjerje te se kaže:

Jesi li ti vidio onoga koji niječe Sudnji dan? To je onaj koji odbija siroče. (El-Ma‘un, 1–2)

Na drugom mjestu se kaže:

Nije tako! Vi siročetu čast ne ukazujete, niti nagovarate jedni druge da se siromah nahrani. (El-Fedžr, 17–18)

Još na jednom mjestu, nakon robovanja Bogu i dobročinstva ocu, majci i rodbini, ističe se važnost ljubavi i osjećajnosti prema siročadi pa se kaže:

I kada smo od sinova Israilovih zavjet uzeli, da ćete samo Bogu robovati, roditeljima dobročinstvo činiti,i bližnjima i siročadi i siromasima… (El-Bekare, 83)

A kada se nabrajaju primjeri činjenja dobrih djela, briga o siročadi navodi se nakon vjerovanja u Boga i Dan obračuna, i vjerovanja u vjerovjesnike i nebeske knjige i meleke, pa je ovo još jedan dokaz važnosti brige o siročadi.

Nije dobročinstvo u tome da istoku ili zapadu okrećete svoja lica, nego su dobročinitelji oni koji vjeruju u Boga, i u Onaj svijet, i u meleke, i u Knjige, i u vjerovjesnike i oni koji od imetka, premda im je srcu mio daju rodbini i siročadi i ubogima… (El-Bekare, 177)

Također kada se navodi da je i Božiji Poslanik, s.a.v.a., bio siroče:

Zar te siročetom ne nađe, pa ti utočište dade. (Ed-Duha, 6)

I potom kaže:

Ne vrijeđaj siroče! (Ed-Duha, 9)

U ovim surama Bog Uzvišeni najprije napominje da je plemeniti Poslanik, s.a.v.a., bio siroče pa mu potom nalaže brigu o siročadi. Takav redoslijed uzrokovan je činjenicom da je ovaj velikan u djetinjstvu izgubio oca i majku i dobro je iskusio da siroče koje je uskraćeno za roditeljsku ljubav i nježnost više od svega ima potrebu za pažnjom i brigom.

Zato se i kaže: Upravo kao što si i ti bio siroče pa smo ti dali utočište, ti također budi nježan prema siročadi i ne odbijaj ih od sebe jer si trpio bol i patnju siročeta i poznaješ bol i uznemirenost siročadi.

U ovim ajetima navedene su dvije vrste obaveze prema siročadi:
1. ispunjavanje njihovih materijalnih potreba;
2. nadomještanje njihovih emotivnih prikraćenosti.

(tekst preuzet s sajta: “Putnik sa kartom”)

RT (foto: Radio Rožaje)

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR