ROŽAJAC ALEN HADŽIBEGOVIĆ”DANAS KATAR SUTRA CG REPREZENTACIJA”

ROŽAJAC ALEN HADŽIBEGOVIĆ”DANAS KATAR SUTRA CG REPREZENTACIJA”

892
0
PODIJELITE
Alen Hadžibegović

Momci, za 34 godine terenskog posla radio sam sa ogromnim brojem košarkaša I umijem da prepoznam potencijal, ovaj dečko o kojem vam sada govorim zaslužuje medijski prostor” – kazao je u skorašnjem razgovoru za portal košarka.me Mladen Ostojić.

A ko smo mi da ne povjerujemo na riječi “starom liscu” koji je u svojoj karijeri trenirao legende poput Saše Danilovića i Crnoj Gori donio istorijsku medalju na nedavnom Evropskom prvenstvu za kadete.

Odmah smo kontaktirali mladića kojeg nam je Ostojić preporučio i saznali njegovu interesantnu životnu i košarkašku priču, koju ovom prilikom želimo podijeliti sa vama.

Ime I prezime: Alen Hadžibegović
Datum rođenja: 19.03.1993.
Visina:203cm
Pozicija: “3 I 4”

Alen Hadžibegović je 18-to godišnji Rožajac koji je prve korake u igri “pod obručima” napravio u svom rodnom gradu.

Košarkom se počeo baviti sa svojih 7 godina u KK “Ibar” prateći starijeg brata koji me je i podstakao da krenem tim putem. Prvi treneri bili su Amko Cikotić i Demir Kalić kojima se ovom prilikom zahvaljujem” – kazao je Alen.

Prije 4 godine, sa tek navršenih 14 ljeta, mladi Rožajac je donio nesvakidašnju i hrabru odluku: “selim u Katar”.

Poslije uspješno organizovanog svjetskog prvenstva u rukometu, Katar dobija organizaciju Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022.godine. Želeći da bude domaćin i Svjetskog prvenstva i u Košarci, katarski olimpijski komitet organizuje 2013.godine košarkašku akademiju, u kojoj su počeli da dovode talentovane košarkaše iz naše regije, kopirajući rukometni model koji je dao odlične rezultate. Među njima sam se našao i ja – objasnio je 206cm visok košarkaš.

Hadžibegović sa saigračima Katara

Alen koji igra krilo krilnog centra, pozicije na kojima u našoj zemlji, uz onu na “kecu”, vlada velika “suša” , kazao nam je da su uslovi za bavljenje košarkom u ovoj azijskoj zemlji na visokom nivou.

“ Uslovi za rad izuzetno dobri, kao i stručnost trenera koji dolaze iz Amerike Srbije Grčke Itd, među kojima bih posebno istakao američkog trenera Feesa Irvinga sa kojim sam individualno trenirao, a koji je trenutno angažovan kao trener NBA tima Denver Nuggetsa. Katarska liga je osrednjeg kvaliteta, u svakoj ekipi imaju pravo igranja 3 stranca, u glavnom Amerikanca.”

Momak koji je 2015. boravio u Las Vegasu, na kampu “Impact” jednom od kvalitetnijih na američkom kontinentu, veoma mladi je dobio prvu šansu u katarskom šampionatu.

“Sa 16 godina sam počeo da igram za Al Khor, gdje sam dobio dobru minutažu, a na kraju sezone sam proglašen najboljim blokerom lige. Nažalost, početkom decembra 2016. godine imao sam povredu koljena pa sam bio prinuđen na takmičarsku pauzu.”

Hadžibegovic je dobio privremeni katarski pasoš I astupao je za njihovu juniorsku reprezentaciju ubaksetu 3na3, sa kojom je osvojio razna priznanja.

“ igrajući za katarsku “U18” reprezentaciju u basketu 3na3 osvojilii smo svjetsko i azijsko prvenstvo, na kojem sam se našao u idealnom timu. Kao što je poznato basket 3na3je postao olimpijski sport i drago mi je što je sve više popularan u našoj Crnoj Gori. Basket 3na3 ima neke svoje specifičnosti i traži drugi pristup igre kao i taktiku u odnosu na košarku 5na5.”

Alen je svoj odmor u Crnoj Gori proveo radno, trenirajući mjesec dana sa ekipom Ibra, koja se pripremala za istorijski nastup u Evropskom takmičenju, pod dirigentskom palicom čovjeka sa početka ovoga članka.

“Veoma je važno da ekipa Ibra pored domaćeg takmičenja ima i što više internacionalnih utakmica. Ne sumnjam da će afirmirani trener Ostojić izvući maksimum iz sastava koji prvi put igra Balkansku ligu” – ubijeđen je mladi košarkaš u dobar rezultat svog matičnog kluba.

Hadžibegoviću ugovor sa katarskom federacijom ističe za godinu dana, nakon čega je moguć njegov debi u crvenom dresu crnogorske reprezentacije.

“San svakog mladog igrača je igranje za nacionalni tim, a moj potencijalni nastup za Crnu Goru definisat ću po isteku ugovora sa Katarom. Moje ambicije su da krenem dalje na košarkaško usavršavanje put Europe ili Amerike.” – Zaključio je ovaj perspektivni košarkaš i ko zna, možda budući as našeg seniorskog državnog tima.

RT (izvor:košarka.me)

 

 

 

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR