OMJER DNEVNOG UNOSA HRANE ZA BOLJE ZDRAVLJE

OMJER DNEVNOG UNOSA HRANE ZA BOLJE ZDRAVLJE

253
0
PODIJELITE

 Piše:(apsolvent MF.unsa.) Mersiha Frljučkić

Ljudskom organizmu je neophodna energija za funkcionisanje ,a ta energija se obezbjedjuje dovoljnim unosom hrane.

Za održavanje tjelesne mase neophodno je uravnotežiti unos i potrošnju energije,ali i obezbijediti optimalan kvalitet hrane. Izuzetno je važan i odgovarajući unos tečnosti.

Kod planiranja dnevnog unosa hrane treba se paziti na energestku vrijednost namirnica koje unosimo i uklopiti u šemu odnosa koja treba da izgleda ovako:

55-60% energetskih potreba treba da budu ugljeni-hidrati , a to su:  glukoza, fruktoza,  skrob i dijetalna vlakna  (voće, žitarice, krompir, mahunasto povrće-grašak,mahune,pasulj itd.)

do 30% iz masti i to esencijalne masne kiseline koje se nalaze u svim vrstama ribe (naročito morske), jezgrastom voću-bademi,orasi,lješnici itd.

do 15% iz proteina biljnog i/ili životinjskog porijekla(mlijeko,meso,jaja,žitarice-pšenica,raž,pirinač,mahunasto povrće,jezgrasto voće).

zitarice-musli Za obavljanje dnevnih radnji kao što su; rad, sjedenje, šetanje, vježbanje i spavanje, muškoj osobi treba 3000kcal, a ženskoj 2500kcal i treba ih rasporediti prema šemi energetkih potreba i napomenuti da 1.0 gr ugljenih hidrata i proteina oslobađa oko 4,1kcal,a 1.0 gr masti oko 9,3kcal i na osnovu ovoga se može isplanirati dnevni unos hrane.

(rozaje.today)

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR