AKTIVNOSTI VETERINARA U ROŽAJAMA “Vakcinacija 12.000 grla stoke”

AKTIVNOSTI VETERINARA U ROŽAJAMA “Vakcinacija 12.000 grla stoke”

357
0
PODIJELITE

U cilju predupređenja bolesti „Plavog jezika”, Veterinarska ambulanta u Rožajama, krenula je u realizaciju projekta vakcinacije krupne stoke i ovaca. Prema riječima Šemsa Pepića, glavnog veterinara, toj službi predstoji vakcinacija oko 6.000 krupne stoke i između pet i šest hiljada ovaca.

– Nakon završetka vakcinacije protiv bolesti plavog jezika, nastavićemo sa tuberkolizacijom na TBC, potom vađenje krvi na brucelozu i leukozu kod govedi i ovaca. Posao obavljamo bez ikakvih problema a sa stočarima imamo dobru saradnju tako da smo zadovoljni i mi i oni – kazao je Pepić.
On ističe da u Rožajama od nedavno rade tri farme pilića koje broje ukupno oko 25.000 brojlera, te da su njihove ekipe redovne i na tom terenu gdje vrše nadzor.

– Pilićarstvo je u našoj opštini tek krenulo da se razvija jer su ljudi tu granu prepoznali kao unosan posao – kaže Pepić, uz podsjećanje da je u rožajskoj opštini prilikom prošlogodišnje pojave bolesti kvrgave kože stradalo 20 grla. On ističe da su veterinarske ekipe blagovremeno reagovale, te da je iz tog razloga zabilježen ovako mali broj uginule stoke
Pepić kaže da je Veterinarska ambulanta kadrovski osposobljena sa sedam radnika od kojih su tri sa visokom školom a četiri su veterinarska tehničara, što zadovoljava trenutne kapacitete u toj službi.

RT(F.Kalić)

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR