Ervin Ibrahimović : “Jedini smo autentični predstavnici Bošnjaka”

Ervin Ibrahimović : “Jedini smo autentični predstavnici Bošnjaka”

423
0
PODIJELITE
Ervin Ibrahimović

Većina Bošnjaka u Crnoj Gori svjesna je da je Bošnjačka stranka jedini autentični predstavnik Bošnjaka, koja u potpunosti može da opravda povjerenje naših sunarodnika i poboljša njihov položaj kazao je u intervjuu za Pobjedu prvi kandidat za poslanika na izbornoj listi BS-a Ervin Ibrahimović.

BS trenutno ima tri poslanika, a Ibrahimović očekuje da njegova partija osviji više mandata u narednom sazivu Skupštine. Uvjeren sam da su to realni i dostižni ciljevi koji će, praćeni pozitivnom kampanjom, biti u potpunosti ispunjeni 16. oktobra rekao je on.

POBJEDA: Novo ste ime na političkoj sceni Crne Gore. Šta vas je motivisalo da predvodite listu jedne uticajne manjinske stranke?

IBRAHIMOVIĆ: Moram naglasiti da moja politička karijera traje skoro od osnivanja BS. Dva puta sam biran za predsjednika odbora u Rožajama. Bio sam i član Glavnog odbora i član predsjedništva BS, kao i odbornik u lokalnoj Skupštini. U prethodnih pet godina obavljao sam dužnost konzula Crne Gore u Frankfurtu i iz tih razloga moja politička karijera je u tom periodu pasivizirana. Iskustvo koje imam iza sebe, radeći kao profesor u srednjoj školi, ranija politička karijera i privrženost ideji koja afirmiše bošnjačko nacionalno ime u društvenopolitičke tokove naše države su osnovni motivi na kojima svoju kandidaturu. Nadam se, da ću kao budući poslanik u parlamentu, imati mogućnost da kroz zakonske mehanizme omogućim Bošnjacima stvaranje povoljnijih perspektiva za život.

POBJEDA: Kakav rezultat očekujete na parlamentarnim izborima?

IBRAHIMOVIĆ: Dosadašnji rad i rezultati nam daju za pravo da je većina Bošnjaka u Crnoj Gori svjesna da je naša politička organizacija jedini autentični predstavnik Bošnjaka, koja u potpunosti može da opravda povjerenje naših sunarodnika i poboljša njihov položaj. Kroz aktivno djelovanje u institucijama sistema BS je uticala da se, u prethodnih nekoliko godina, broj Bošnjaka u institucijama utrostruči, što je i dalje daleko od onog broja koji pripada srazmjerno učešću u ukupnom stanovništvu. Naša očekivanja su da ćemo ostvariti rast broja mandata u narednom sazivu Skupštine. Uvjeren sam da su to realni i dostižni ciljevi koji će, praćeni pozitivnom kampanjom, biti u potpunosti ispunjeni 16. oktobra.

POBJEDA: Koje stranke vidite kao potencijalne partnere za eventualne postizborne saveze?

IBRAHIMOVIĆ: Za sada je najvažnije da napravimo dobar rezultat koji će nam omogućiti povoljnu pregovaračku poziciju. Svakako da ćemo pregovarati sa svim onim političkim partijama koje će omogućiti realizaciju našeg programa, afirmaciju bošnjačke nacionalne manjine u institucijama sistema, i ono što je zaista važno jeste nastavak EU integracija i pristupanje NATO-u.

POBJEDA: Što planirate da uradite na planu poboljšanja položaja Bošnjaka i njihovoj većoj zastupljenosti u institucijama?

IBRAHIMOVIĆ: BS je aktivno učestvovala u istorijskim procesima za Crnu Goru, a dala je veliki doprinos usvajanju novog Ustava iz 2007. godine gdje Bošnjaci i Bosanski jezik ulaze u Ustav, gdje se kroz niz ustavnih rješenja garantuju njihova prava na srazmjernu zastupljenost i autentičnu predstavljenost što je isključivo zasluga poslanika naše političke grupacije. Našom zaslugom ugrađene su odredbe o autentičnoj predstavljenosti i afirmativnoj akciji za manjinske narode u izbornim zakonima na državnom nivou i lokalnim samoupravama, te mehanizam srazmjerne zastupljenosti u državnoj upravi, državnim službama, organima javne uprave, policiji i vojsci. Zalagaću se da ljudska prava i slobode koje su zagarantovane Ustavom budu vrhovni društveni interes.

Iv. PEROVIĆ

Mladi i obrazovani dobili mjesto na listi

POBJEDA: Lista BS-a predstavlja poprilično iznenađenje s obzirom na sastav. Među prvih desetak imena na listi nema nekih prepoznatljivih funkcionera, poput potpredsjednika Skupštine Sulja Mustafića i šefa poslaničkog kluba Almera Kalača, pa i lidera Rafeta Husovića. Zbog čega je došlo do ovih rotacija?

IBRAHIMOVIĆ: Nosilac liste BS-a je predsjednik Rafet Husović, poštujući zakonsku mogućnost da nosilac liste ne mora biti ujedno i kandidat za poslanika. Lista je sastavljena od velikog broja mladih i obrazovanih ljudi, kadrova koji mogu odgovorno obavljati povjerene dužnosti. Takođe, na njoj se nalazi i ljudi sa velikim iskustvom i profesionalnim odnosom prema poslu. Uvažavali smo i teritorijalni princip.

(izvor:Pobjeda)

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR