IZGRADNJA TREĆEG ISTANBULSKOG AERODROMA TEČE PLANIRANOM DINAMIKOM

IZGRADNJA TREĆEG ISTANBULSKOG AERODROMA TEČE PLANIRANOM DINAMIKOM

588
0
PODIJELITE

Turski ministar transporta, pomorstva i informisanja Ahmet Arslan izjavio je da izgradnja trećeg aerodroma u Istanbulu ide prema planu i da je do sada završeno 85 posto projekta.

“Trenutno nemamo nikakvih kašnjenja u zadatim rokovima i projekt će biti završen u planiranom roku“, kazao je Arslan koji je u izjavi za AA demantirao tvrdnje nekih medija o navodnim finansijskim poteškoćama u realizaciji projekta izgradnje najvećeg aerodroma na svijetu.

On je pojasnio da se projekt provodi u saradnji javnog i privatnog sektora i po modelu izgradi-upravljaj-predaj te dodao da u takvom vođenju projekata najveći rizik postoji u periodu građevinskih radova.

“Istina je da smo u prvoj etapi imali slučaj da je premašen predviđeni budžet jer se pojavila potreba dodatnih radova na osiguranju tla. Dodatni finansijski izvori su osigurani u skladu s uvjetima iz sporazuma“, kazao je Arslan.

Ističući da je riječ o megaprojektu koji je važan i za imidž Turske, Arslan je kazao da je posve prirodno da se u tako velikim projektima u određenim fazama gradnje pojavi potreba za dodatnim finansijskim sredstvima, ali da je važno da se ona osiguravaju u skladu s ugovorima.

Istanbul trenutno ima dva aerodroma, “Ataturk” i “Sabiha Gokcen”, a cilj izgradnje trećeg aerodroma je rasterećenje zračnog saobraćaja u gradu na Bosforu.

Na gradnji aerodroma trenutno radi više od 15.000 ljudi, a svečano otvaranje prve etape aerodroma najavljeno je za 29. oktobar ove godine.

Izvor: TRT

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR