OSNOVNA ŠKOLA „DACIĆI“ NA ALBANSKOM JEZIKU USKORO SLAVI JUBILEJ “50 GODINA...

OSNOVNA ŠKOLA „DACIĆI“ NA ALBANSKOM JEZIKU USKORO SLAVI JUBILEJ “50 GODINA POSTOJANJA”

1958
0
PODIJELITE
Direktor Haxhi Lajći (Hadžija Ljaić)

Devetorazredna Osnovna škola „Dacići“ u istoimenom selu, osnovana je prije tačno 50 godina, iznedrila je mnoge generacije ali zbog loših uslova, broj učenika se iz godine u godinu intenzivno smanjuje i sada broji tek 23 polaznika u devet razreda i jedina je škola na albanskom jeziku na ovom području.

OŠ “Dacići”

Smještena u srcu netaknute prirode, na istočom izlazu iz grada na putnom pravcu Rožaje-Kula-Peć, prema podacima iz knjige Hadžije Ljaića, sagrađena je 30-tih godina prošlog vijeka, dobrovoljnim sredstvima mještana i prvenstveno je služila kao „mejtep“ ili vjerska škola, gdje je nastavu držao Rustem ef Ganić.  Kao takva, radila je sve do 1943. godine kada je preinačena u četvororazrednu Osnovnu školu na albasnkom jeziku gdje je nastavu držao nastavnik Špiro Redža iz Albanije, ali, iz nepoznatih razloga, napustio je posao prije završetka školske godine te tadašnji učenici nisu završili razred.

Poslije njega, to jest, sljedeće školske 1944/45, došao je novi učitelj po imenu Dacić Orlo. Učenici koji su po drugu put pošli u 1.razred, nisu prošli godinu, pa se te dvije školske godine mogu smatrati izgubljenim za ovu generaciju. U arhivi je zapisano da je i učitelji Muharem-Šerif Krasnići zbog nedostatka prostora, tri mjeseca držao nastavu u privatnoj kući.

Nakon toga, 1946. godine, po treći put – isti učenici, pohađaju prvi razred, ali ovaj put na srpskohrvatskom jeziku a nastavnik je bio Grubović Danilo. Razred je tada brojao 47 učenika. Grubović je uspio da drži nastavu naredne četiri godine i da dodijeli prva svjedočanstva u ovoj školi. Ali, tada su učenici imali velike poteškoće u učenju gradiva, obzirom da se nastava nije odvIjala na albanskom jeziku.

1968.GODINE POČINJE NASTAVA NA ALBANSKOM JEZIKU

Nastava na srpskohrvatskom jeziku odvijala se sve do školske 1967/68. godine, kada počinje nastava na albanskom jeziku na kojem se i danas odvija. Prvi učitelj škole na albanskom jeziku bio je Sokolj Daci, a današnji direktor škole Hadžija Ljaić(Haxhi Lajći) – današnji direktor, bio je polaznik prvog razreda škole na albanskom jeziku.

Do 1973. Godine, radila je kao četvorogodišnja škola a od sljedeće 1974. školske godine, počinje da radi kao osmogodišnja škola to jest, devetogodišnja (po novoj reformi o osnovnom obrazovanju).

      DIREKTOR HAXHI LAJĆI:

          „Obnova škole nada za opstanak i bolju budućnost“

Prema riječima novog direktora  Haxhi Lajćija (Hadžiju Ljaića), koji u ovoj školi već 25 godina radi kao prosvjetni radnik, u planu je da se ove godine u septembru obilježi i proslavi  Jubilej škole, to jest, 50 godina postojanja što je daje za pravo, da ova škola treba biti urađena po svim standardima.

Lavabo u zbornici

Uslovi u kojima se odvija nastava daleko su od standarda, no, novi direktor Ljaić, krenuo je u akciju izrade projekne dokumentacije kako bi uz pomoć institucija i donatora, obnovio školsku zgradu a sve u cilju stvaranja osnovih tehničkih uslova za nesmetano odvijanje nastave.

Siguran je Ljaić, da će time dosprinijeti povećanju broja učenika koji se zbog tehničkih neuslova, odlučuju da na pohađanje škola koje nisu na albanskom jeziku, što u neku ruku doprinosi blagoj asimilaciji a samim tim i iseljavanju albanskog stanovništva sa ovih prostora. Obzirom da je još davno država osnovala ovu školu na albanskom jeziku, na nama je da se u skladu sa zakonom potrudimo i da svojim apelom animiramo nadležne institucije kako bi je renovirali i poboljšali uslove za rad.

TEHNIČKI USLOVI ŠKOLE ISPOD SVIH STANDARDA

Direktor dalje naglašava da ima u planu da u toku ljetnjeg raspusta dok nema učenika, prvo poradi na vodovodnoj mreži kako bi škola dobila vodu i mokri čvor obzirom da do sada nije imala vodu a toaleti su vanjski, što osim nehigijenskih uslova, stvara jako lošu sliku i učenicima urušava motiv za pohađanje ove škole. Učionice se zagrijavaju pećima na drva, biblioteka je usljed nedostatka prostora preinačena u učionicu a zbornica je ujedno i kabinet za informatiku, također, patos, krov i plafon su u jako lošem stanju.

Ambulanta koja se koristi za potrebe škole

Susjedni objekat koji je prevashodno izgrađen da bude ambulanta koja nije nikada zaživjela, koristi se za potrebe škole i tu je smješteno nekoliko učionica u donjem spratu. Gornji sprat također treba detaljno renoviranje a prije nekoliko godina, usljed požara oštećen je i krov. Obzirom da nemamo učionicu za deveti razred, prinuđeni smo da se snalazimo kako znamo i umijemo, što svakako loše utiče na održavanje nastavnih aktivnosti kazao je direktor Ljaić.

Koševi polomljeni

Osim toga, koševi u školskom dvorištu su polomljeni i neupotrebljivi a žice pod visokim strujnim naponom nemaju nikavu zaštitu i zna se desiti da se prekinu i padnu u dvorište škole, sto predstavlja „smrtnu opasnost“ po učenike i nastavnike.

Direktor Ljaić dalje kaže da je stupio  u kontak sa ljudima iz dijaspore koji su nekada pohađali ovu školu te da su oni izrazili želju i spremnost da ličnim sredstvima, dijelom pomognu renoviranje i adaptaciju  škole, što je gest za svaku pohvalu. Obzirom daje  lokanla uprava u saradnji sa državnim direkcijama počela izgradnju puta prema Štedimu, otvara se mogućnost za povratak Albanskog stanovništva na ove prostore, što bi svakako uticalo na povećanje broja učenika a samim tim i na poboljašnje uslova života.

Grijanje na drva

Direktor Ljaić vjeruje da će uz pomoć državnih i lokalnih institucja te donacijama pojedinaca i organizacija, uspjeti da Osnovnu školu „Dacići“ renovira i obnovi, te da je njegova najveća želja da u ovom dvorištu, nikada ne prestanu veseli glasovi učenika što rađa nadu za opstanak i za bolju budućnost.

RT

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR