BS ROŽAJE: “IZMIRUJEMO DUGOVE KOJE JE DPS OSTAVIO”

BS ROŽAJE: “IZMIRUJEMO DUGOVE KOJE JE DPS OSTAVIO”

1053
0
PODIJELITE
BS Rožaje

Lokalna uprava u Rožajama, predvođena kadrovima Bošnjačke stranke (BS), u toku prvog mandata, krenula je u realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekta kako bi se stvorili uslovi za formiranje i razvoj realnog sektora proizvodnje koji je poharala Demokratska partija socijalista (DPS), i uz to ostavila brojna neriješena imovinsko-pravna pitanja, saopštio je Opšitnski odbor BS Rožaje.

Rožajski Odbor BS-a je to naveo u reagovanju na saopštenje DPS-a u kojem se navodi da je lokalna uprava u Rožajama za 44 mjeseca uspjela je da zaduži opštinu za 15 miliona eura.

“Zaboravili ste da ste, prilikom odlaska sa rukovodećih pozicija, ostavili za sobom blokirane račune pojedinih preduzeća i ustanova te dugove koje i danas Opština izmiruje”, navodi se u odgovoru BS Rožaje.

Dug Opštine oko osam miliona eura, a ne 15 miliona.

“Kako bismo sanirali i gradili putnu mrežu, čije ste održavanje bili sveli na „krpljenje“ od izbora do izbora, podigli smo kredit kod Investiciono-razvojnog fonda od 2.350.390 eura. Sjetite se kredita za izgradnju gradskog vodovoda od 1.836.904 eura koji ste podigli posredsvom garancije Vlade a čije ste rate ostavili nama da otplaćujemo.

Kako bismo skinuli infrastrukturno i kreditno breme koje ste servirali nama i građanima Rožaja, podigli smo sanacioni kredit koji je iznosio 3.115.065 eura. Takođe, ukoliko ste zaboravili, red je da pomenemo da novcem od odobrenog reprograma čiji je iznos bio 1.358.807 eura nijeste uplaćivali poreze na zarade zaposlenih”, piše u saopštenju.

Probijanja i asfaltiranja puteva, izgradnja mostova i stadiona

UGAŠEN GORNJI IBAR SA 1860 RADNIKA

Iz BS navode da je fabrika „Gornji Ibar“, koja je zapošljavala 1.860 radnika, usljed loše privatizacije transformisana u 159 firmi koje se bave drvopreradom i zapošljavaju jedva 200 ljudi.

“Isti talas bezuspješno vođene privatizacije od strane kadrova DPS-a zahvatio je, 1995. godine, 17 privrednih društava, čiji radnici, osim što su ostali bez posla, nijesu mogli da ostare zakonom garantovana prava”, kazali su iz BS Rožaje.

Naveli su da je 1990. u Rožajama radilo 5.080 radnika, da bi sdo kraja vladavine DPS-a taj broj pao na 2.516 zaposlenih.

“Priznajemo, investitori „nijesu čekali na Mehovom kršu“ pa je lokalna uprava glavne partnere pronašla među relevantnim državnim resorima. Činjenica je da ne smijemo iznevjeriti povjerenje koje su nam ukazali građani, shodno tome, organi lokalne uprave, u saradnji sa nadležnim institucijama krenuli su u intenzivnu realizaciju zacrtanih projekata i „ispunjenje obećanja“ od kojih su mnoga data još u vrijeme vaše autokratije”, navodi se u reagovanju.

U poređenju sa ostvarenjima DPS-a, kako se navodi, ostvarenja Bošnjačke stranke i lokalne uprave u Rožajama prevazilaze granice „investicionog buma“.

“Obnova i izgradnja lokalne putne mreže, radovi na Zaobilaznici II, puštanje u pogon Skijališta, koje, u gradu pod planinom, godinama nije bilo u funkciji, otvaranje Dnevnog centra za djecu i omladinu sa teškoćama u razvoju, o kojem se dugo godina govorilo, vidni su produkti zalaganja i rada rukovodstava koje prozivate. Projekti Gradske tržnice i Zgrade vrtića počinju se sprovoditi u toku prvih dana ovogodišnje građevinske sezone. Stvoreni su uslovi za izgradnju puta prema Biševu, kako bi se, zahvaljujući istom, osigurao optanak mještana brojnih mjesnih zajednica na tom prostoru. Započeti su radovi na projektu Hajla-Štedim, u susret osposobljavanja tog lokaliteta za zimski turizam, projekti vodovoda, restrukcije igrališta, izgradnja sportske sale, i još mnogi drugi, o kojima ste se mogli informisati putem Lokalnog javnog emitera a i državnih medija”, ističu iz rožajskog Odbora BS-a.

Saopšteno je da je iznos realizovanih i započetih investicija od 2014. do 2017. dostigao 15.925.283 eura.

“Podsjećanja radi, Obilaznica I, u koju ste svojevremeno uložili blizu četiri milona eura biće sanirana od strane kadrova Bošnjačke stranke, čiju radnu efikasnost neutemeljenim prozivkama ne možete dovesti u pitanje u očima građana. Za projekat Radio-televizije Rožaje obezbijeđeno je preko 100 hiljada eura bespovratnih sredstava.

Sekretarijat za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu je u saradnji sa resornim ministarstvom i stranim fondovima u Rožaje, u periodu od tri godine donio milion i osamsto eura, a u sportsku infrastrukturu uloženo je preko 250 hiljada eura. Centar za kulturu je, takođe, posredstvom različitih programa, uspio organizovati duplo više manifestacija u odnosu kada ste vi bili na vlasti a zahvaljujući ažurnosti u praćenju brojnih konkursa raspisanih od strane domaćih i stranih fondova ostvareni su značajni prihodi i na nivou drugih institucija”, nagasili su u BS Rožaje.

Izvor: OO BS Rožaje

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR