U VLADI KOSOVA USVOJEN ANEKS SPORAZUMA O DEMARKACIJI IZMEĐU KOSOVA I CRNE...

U VLADI KOSOVA USVOJEN ANEKS SPORAZUMA O DEMARKACIJI IZMEĐU KOSOVA I CRNE GORE

561
0
PODIJELITE
Vlada Kosova usvajanje dogovora o demarkaciji

Vlada Kosova je danas na početku svečane sednice povodom desete godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova usvojila zajedničku izjavu – aneks sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore koji su potpisali predsjednici Kosova i Crne Gore, Hašim Tači i Filip Vujanović.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da zajednička izjava otvara put da rješenje o demarkaciji granice usvoji Skupština Kosova, jer omogućava da se isprave sve moguće greške i nepreciznosti u sporazumu Kosova i Crne Gore od 26. avgusta 2015. godine.

“Smatram da su ovom Zajedničkom deklaracijom, kao aneksom predhodnog sporazuma, stvorene okolnosti i mogućnosti da se pravo Kosova na teritoriju u potpunosti ispoštuje i zasnivajući se na tome stvorene su okolnosti da Skupština Kosova bude jedinstvena i da izglasa sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom”, kazao je Haradinaj.

Dodao je da ovaj sporazum ima važnu stavku, a to je politička volja kosovskih i crnogorskih institucija da ponovno razmatranje i korekcija budu supstancijalni i da se poštuju prava zasnovana na nalazima radnih grupa, u ovom slučaju nove Državne komisije Kosova i stvaranje zajedničke radne grupe dve zemlje.

Haradinaj je, nakon sednice Vlade odgovarajući na pitanja novinara, podsjetio da vladajuća koalicija ima 61 glas i da može da se desi da sjutra, na vanrednoj sjednici Skupštine, ne bude potrebne dvotrećinske većine glasova poslanika potrebnih za ratifikaciju međunarodnog sporazuma, odnosno 80 glasova, pa će sednica morati da se odloži za narednu nedelju.

Vlada je jednoglasno usvojila aneks sporazuma. Sjednici Vlade nijesu prisustvovali članovi iz Srpske liste.

Tači i Vujanović dogovorili su juče zajedničku izjavu, a Predsjedništvo Skupštine Kosova sinoć je odlučilo da se zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije razmotri na sjednici koja je zakazana za sjutra u 18 časova.

izvor: RTCG

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR