RADETINA BEZ VODE ZBOG SMRZAVANJA CIJEVI NA VODOVODNOJ MREŽI

RADETINA BEZ VODE ZBOG SMRZAVANJA CIJEVI NA VODOVODNOJ MREŽI

342
0
PODIJELITE
Radetina

Rožajsko selo Radetina zbog kvara na primarnoj vodovodnoj mreži trenutno je bez vode.

Usljed konstantno niskih temperatura koje u protekle dvije sedmice nisu prelazile u plus, dolazi do čestih smrzavanja vodovodnih cijevi kako na primarnoj tako i na sekundarnoj vodovodnoj mreži(u domaćinstvima).

Na primarnoj vodovodnoj mreži došlo je do smrzavanja cijevi a ekipe Vodovodnig preduzeća rade ne otklanjanju kvara.

NEKOLIKO SAvJETA KAO PREVENCIJA OD SMRZAVANJA CIJEVI

Kako bi se spriječilo smrzavanje vode u instalacijama zbog najavljenih niskih temperatura koje nas čekaju, budite na oprezu zbog mogućeg smrzavanja vodovodnih instalacija.

Provjerite jesu li vodomjerna okna dobro zatvorena, a u slučaju ekstremno niskih temperatura zaštitite instalacije unutar vodomjernih mjesta npr. dekama, tkaninama, stiroporom ili staklenom vunom.

Dobro je povremeno puštati vodu iz svih slavina i u objektima u kojima se ne boravi preko noći ostaviti da voda iz slavine lagano kaplje. Trošak takve potrošnje znatno je manji od onoga koji može nastati zbog puknuća cijevi.

Mogućnost smrzavanja je veća što se troši manje vode, kao i na instalacijama koje su postavljene plitko ili pak prolaze negrijanim dijelovima zgrade, poput garaža i podruma.

Kako piše ipress, dobro je provjeriti jesu li od hladnoće zaštićeni vodomjeri u vodomjernim oknima te dijelovi instalacije iza vodomjera, za čije ste održavanje sami zaduženi. Kao toplinska zaštita mogu poslužiti ploče stiropora ili mineralna vuna. Cijevi koje nisu ukopane treba omotati izolacijskim materijalima u trakama ili gotovim izolacijama za cijevi koje se mogu nabaviti u prodavaonicama vodovodnog materijala.

Ostanete li bez vode, treba provjeriti stanje instalacija u vodomjernom oknu te mogućnost okretanja ventila iza vodomjera. Ventil se ne smije okretati na silu. Puknuće vodomjera ili spojnog voda na javnu vodovodnu mrežu možete prijaviti na telefon dežurnih službi u vodovodima.

Već zaleđene cijevi i instalacije nikako ne pokušavajte odlediti polijevanjem vrućom vodom jer bi to moglo dovesti do njihovog trenutnog pucanja.

RT

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR