U ROŽAJAMA ZAVRŠEN PROJEKAT „OHRABRIVANJE OBESHRABRENIH“

U ROŽAJAMA ZAVRŠEN PROJEKAT „OHRABRIVANJE OBESHRABRENIH“

463
0
PODIJELITE

U partnerstvu Radio televizija Rožaje i Udruženja paraplegičara u Rožajama je realizovana implementacija projekta „Ohrabrivanje obeshrabrenih” vrijednog 146.000 eura i finansiranog iz sredstava Evropske unije. Prema riječima Mirsada Feleća, direktora Radio televizije Rožaje, osnovni cilj projekta je poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom, kroz omogućavanje prava na rad.
– Projekat je uspješno i u potpunosti realizovan, a njegovi efekti tek predstoje. Glavni cilj projekta „Ohrabrivanje obeshrabrenih” je edukacija i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Radio televiiji Rožaje, u kojoj danas rade četiri osobe sa smetnjama u razvoju. Ova lica su prošla kroz edukaciju i veoma smo zadovoljni što su dio našeg kolektiva – kazao je Feleć, naglašavajući da su projekat iskoristili za stvaranje uslova za otvaranje lokalne televizije.
– Da bi gledaoci u našoj opštini ali i u regionu, mogli da dobiju kvalitetnog emitera, mi smo nabavili potrebnu opremu i izvršili obuku zaposlenih. Nakon svih sprovedenih aktivnosti očekujemo da će naš program krenuti sa emitovanjem najkasnije do juna – kazao je Feleć.
U ime Udruženja paraplegičara Jasminko Nokić je istakao zadovoljstvo saradnjom sa RTR, koja je bila nosilac projekta kao i efektima implementacije ovog posla. On je je kazao da je najveća vrijednost to što su u RTR posao dobile četiri osobe sa invaliditetom.
– Ovaj projekat je je vrlo važan za osobe sa smetnjama u razvoju jer su na ovaj način razbijene predrasude o ovoj populaciji. Veoma je važno što su radna mjesta za OSI prilagođena njihovim potrebama. Uvjeren sam da će oni pokazati koliko su vrijedni i odgovorni, što će biti preporuka i drugim poslodavcima širom Crne Gore – kazao je Nokić, ističući da će na rožajskoj RTV biti posvećen značajan dio programa osobama sa invaliditetom.
Činjenicom da je kroz realizaciju projekta „Ohrabrivanje obeshrabrenih” nabaljena vrijedna oprema za startovanje rada lokalne TV stanice, kao i da su u ovom javnom emiteru zaposlene četiri osobe sa invaliditetom, zadovoljni su i predstavnici lokalne uprave.
Predsjednik Opštine Rožaje Ejup Nurković je kazao da će lokalna uprava i u narednom periodu podržavati slične projekte te da će pomoći da se oni realizuju.
Predstavnik projektnog tima iz Edukativno-informativnog Centra Kragujevac, Vladimir Dimitrijević je kazao da će formiranjem RTV Rožaje potrebe zajednice biti dovedene u bolje stanje.
-Takođe, ovim projektom je poboljšan položaj osoba sa invaliditetom u oblasti njihovog zapošljavanja. Radeći sa partnerima iz RTV i Udruženjem paraplegičara, naša je obaveza bila da pružimo teorijsku podršku kroz konkretnu obuku. U radu sa osobama sa invaliditetom smo imali seriju treninga za sticanje osnovnih znanja i vještina u traženju posla, te lakši način komunikcije sa poslodavcima – kazao je Dimitrijević.

RT(Izvor:DAN)

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR